Φροντίστε αυτόν που φροντίζει

Η φροντίδα ενός ηλικιωμένου με χρόνια σωματικά ή/και νευροψυχιατρικά προβλήματα απαιτεί από την πλευρά του φροντιστή μεγάλη σωματική ενέργεια και ανεξάντλητη ψυχική αντοχή. 

Μεγαλύτερη πίεση υφίσταται ο φροντιστής που βρίσκεται με τον ηλικιωμένο όλο το 24ωρο. Ο γηροκόμος χρειάζεται τη συμπαράσταση του στενού περιβάλλοντος. 
 
Έχει διαπιστωθεί ότι η συμπαράσταση και η υποστήριξη των ευσυνείδητων φροντιστών, ενισχύει  τις αντοχές τους και βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα περίθαλψης που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Άρα, η υποστήριξη του γηροκόμου μας, αποτελεί έναν έμμεσο, αλλά αποτελεσματικό τρόπο στήριξης και φροντίδας του ίδιου του ηλικιωμένου, του δικού μας αγαπημένου ανθρώπου. 

Επίσης επισημαίνεται ότι η οικονομική εξάρτηση των φροντιστών από τον ηλικιωμένο, φαίνεται ότι δημιουργεί σε κάποιες περιπτώσεις ένταση στη σχέση τους, ιδιαίτερα όταν ο ηλικιωμένος ή οι συγγενείς του, χρησιμοποιούν αυτή τη συνθήκη ως μέσο χειραγώγησης και αυτό είναι μια λανθασμένη τακτική που πρέπει να αποφεύγεται. Εκφράσεις όπως : "πληρώνεσαι για να το κάνεις" είναι προτιμότερο να αποφεύγονται.
 
Η έμπρακτη υποστήριξη του γηροκόμου μας συνίσταται στα εξής:
  • η νοητική αναγνώριση του ρόλου του και η εκτίμηση του ίδιου και της δουλειάς του
  • η εξασφάλιση του απαραίτητου χρόνου ξεκούρασης και ψυχαγωγίας του
  • ο σεβασμός στην ανάγκη για διαμόρφωση και παροχή προσωπικού, αξιοπρεπούς χώρου
  • η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και των σκευασμάτων που συμπληρώνουν και διευκολύνουν τη δουλειά του και η εξασφάλιση ιατρικής ή νοσηλευτικής βοήθειας. 
  • ο εντοπισμός του άγχους που πιθανόν βιώνει και η έγκαιρη αποφόρτιση της έντασης μεταξύ ηλικιωμένου και φροντιστή ώστε να προλαμβάνεται η περαιτέρω κλιμάκωση της και η ρήξη της σχέσης 
  • η διευκόλυνση του φροντιστή και η καθοδήγησή του στην εύρεση τρόπων επικοινωνίας με τον ηλικιωμένο 
  • και φυσικά το χαμόγελο η ενθάρρυνση και το ‘’ευχαριστώ’’ μας, που του προσφέρουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίζει