Γεια σας !

Το γήρας, αποτελεί ευλογία για την ανθρώπινη ζωή, αφού συνδέεται με τη βαθιά επιθυμία του ανθρώπου για μακροζωία και ευγηρία.

‘’Να πάρεις τα χρόνια μου παιδάκι μου…’’, εύχονται συχνά και με εγκαρδιότητα οι ηλικιωμένοι στους νέους, παρόλο που μπορεί τα γηρατειά τους να τους προβληματίζουν. Η ζωή είναι γλυκιά και.... το ταξίδι θέλουμε να είναι όσο γίνεται μακρύτερο, με όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες.

Η γήρανση, είναι αναμενόμενη και φυσιολογική ως βιολογικό φαινόμενο και σηματοδοτεί μια νέα περίοδο ζωής για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον του. Κάθε ηλικιωμένος βιώνει το γεγονός αυτό, με έναν εντελώς προσωπικό και μοναδικό τρόπο, όσο μοναδικός και είναι και ο ίδιος.

Αντίστοιχα, ο αντίκτυπος και οι επιδράσεις για τους συγγενείς και το οικείο περιβάλλον διαφέρουν και καθορίζονται από πρακτικά και ουσιαστικά ζητήματα ζωής, διαφορετικής βαρύτητας κάθε φορά όπως για παράδειγμα η προτεραιότητα στην εργασία, στα παιδιά και στα εγγόνια και πολλά άλλα.

Το μοίρασμα της φροντίδας με κατάλληλο και έμπιστο άτομο και η ανάθεση καθηκόντων  δηλαδή η δεκτικότητα στη βοήθεια, προσφέρει σε κάθε περίπτωση: 

1) την απαραίτητη ξεκούραση για τον συγγενή επομένως μεγαλύτερη αντοχή για ενασχόληση με τα θέματα του ηλικιωμένου
2) την προνοητικότητα για έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη ώστε να μην μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις και χάνεται ο έλεγχος

Είναι σημαντικό η φροντίδα να προσφέρεται από κατάλληλο πρόσωπο, με τρόπο που να εφαρμόζονται τα εξής:
  • με ικανότητα παρατήρησης και αναγνώρισης τυχόν αλλαγών στη σωματική, οργανική, ψυχική και νοητική κατάσταση του ηλικιωμένου 
  • με ετοιμότητα άμεσης εφαρμογής των σωστών ενεργειών σε πιθανά απρόβλεπτα ή προβλέψιμα συμβάντα 
  • με επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης στην εφαρμογή των ιατρικών και άλλων ειδικών οδηγιών
  • με την αρμόζουσα συμπεριφορά και διάθεση ουσιαστικής επικοινωνίας  
  • με ευγένεια και σεβασμό στις ανάγκες και στην προσωπικότητα του εξυπηρετούμενου.

Η πορεία της φροντίδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ‘’ταίριασμα’’, μεταξύ φροντιστή και ηλικιωμένου και την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης. Παράλληλα είναι απαραίτητο να εκτιμάται ο ρόλος του φροντιστή και να αναγνωρίζεται η ανάγκη του για ξεκούραση και υποστήριξηΗ επιθυμία μου για την οργάνωση ολοκληρωμένων υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης προς τους ηλικιωμένους που ζουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, και προς τους συγγενείς τους, βασίστηκε στη μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία μου και στη βαθιά γνώση των αναγκών τους, έχοντας αφουγκραστεί - δουλεύοντας μαζί τους - τις βαθύτερες επιθυμίες, τις ανησυχίες και τους φόβους τους.

Ως Κοινωνική Λειτουργός σε Γηροκομεία και Μονάδες Φροντίδας, είχα την ανεκτίμητη τύχη και τη χαρά, να δεχτώ αμέτρητες ευχές από δεκάδες ανθρώπους με γκρίζα μαλλιά και βαθιές ρυτίδες, με μάτια διερευνητικά και βλέμμα διαπεραστικό, γεμάτο γνώση αλλά και αγωνίες. Ευχές και μαθήματα ζωής που με συνοδεύουν πάντα...  

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας εμπιστεύονται μέχρι σήμερα.


Ελένη Κ. Καμπούρη
Κοινωνική Λειτουργός