Η Άνοια  


Άνοια είναι μια ομάδα παθήσεων του εγκεφάλου που προκαλούν προβλήματα στη μνήμη στη σκέψη και στην προσωπικότητα. Στην άνοια, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου σταδιακά εκφυλίζονται. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται και από το στάδιο της νόσου. Συχνότερα ξεκινά στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη και στην πορεία της νόσου επηρεάζονται και άλλα τμήματα. Η πιο συχνή μορφή άνοιας είναι η νόσος αλτσχάιμερ.

Προς το παρόν η νόσος δεν θεραπεύεται και η ακριβής αιτία δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη. Τα φάρμακα είναι πολύ σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης της άνοιας και χορηγούνται για να επιβραδύνουν την έκπτωση της μνήμης και να βοηθήσουν στα προβλήματα της διάθεσης της συμπεριφοράς και του ύπνου. Όσο πιο έγκαιρα ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή τόσο πιο ελεγχόμενη είναι η πορεία της νόσου. Επίσης, η τακτική επανεξέταση είναι σημαντική για τη διατήρηση της γενικής υγείας του ασθενή.

Οι ασθενείς με αλτχάϊμερ ή άλλες μορφές άνοιας, στο αρχικό στάδιο της νόσου αντιλαμβάνονται ότι ‘’κάτι δεν πάει καλά’’ με τον εαυτό τους, γεγονός που τους προκαλεί αμηχανία και άγχος.

Είναι βοηθητικό να έχουμε υπόψη μας κάποιες οδηγίες που διευκολύνουν τους ίδιους και τους ανθρώπους που τους συντροφεύουν ή τους φροντίζουν.

Προσπαθήστε - στο βαθμό που επιτρέπεται - να συνεχίζεται όπως και πριν τις συνήθειες ζωής 
της οικογένειας. Η ρουτίνα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Αντίθετα οι μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα όπως η απότομη αλλαγή του περιβάλλοντος, μπορούν να προκαλέσουν υπερκινητικότητα, νευρικότητα και σύγχυση.

Αναθέστε στον ασθενή απλές εργασίες και καθήκοντα που ξέρετε ότι θα φέρει εις πέρας. Έτσι ενισχύεται το αίσθημα αξιοπρέπειας και αυτοεκτίμησης. Επιβραβεύστε τον για ότι κάνει έστω κι αν δεν το εκτελέσει απολύτως σωστά. Ο αυτοσεβασμός αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να παραμένει ο ασθενής ενεργός και να μην έχει την τάση να αποσύρεται.

Κάνετε για τον ασθενή τα πράγματα απλά: μη χρησιμοποιείται μεγάλες προτάσεις και μη δίνετε πολλές επιλογές. Συγκεκριμένες μικρές εντολές και οδηγίες βήμα-βήμα, βοηθούν περισσότερο την ανταπόκριση.

Η καλή φυσική κατάσταση, βοηθά στη διατήρηση των σωματικών και νοητικών ικανοτήτων.

Η περιποίηση της εξωτερικής εικόνας του βοηθά την αυτοεκτίμηση και την διατήρηση της αξιοπρέπειας 

Η απώλεια της μνήμης ή του ελέγχου των κινήσεων αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχημάτων. Φροντίστε για ανάλογες προσαρμογές που θα κάνουν το χώρο του σπιτιού πιο ασφαλή.

Αποφεύγεται τις συγκρούσεις, μην έχετε κριτική διάθεση και προσπαθήστε να διατηρείτε ήρεμη στάση θυμίζοντας στον εαυτό σας ότι φταίει η νόσος και όχι ο ασθενής. Πάντως, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, ιδιαίτερα σε στιγμές που οι αντοχές σας είναι μειωμένες, σε καμία περίπτωση μην κατηγορείται τον εαυτό σας ότι δεν τα καταφέρατε. Δικαιούστε να αισθάνεστε μερικές φορές κούραση ή εκνευρισμό. Φροντίστε τον εαυτό σας. Εκφράστε τα αισθήματά σας, μιλήστε για τα προβλήματά σας, μοιραστείτε τη φροντίδα. Μην ξεχνάτε να συνεχίσετε να κάνετε αυτά που σας ευχαριστούν.

Γελάστε μαζί με τον ασθενή ! Το χιούμορ βελτιώνεται τη διάθεση και αμβλύνει θεαματικά τις εντάσεις.